De Kumbh Mela is op het moment van schrijven aan zijn laatste dag bezig. Het grootste festival ter wereld. En dan bedoel ik echt groot. Er zijn al vaker doden gevallen, omdat mensen elkaar in de drukte vertrappen. Een gemiddeld popfestival is er niks bij. Pinkpop en Lowlands zijn lachertjes. Als je de Kumbh Mela kunt organiseren, dan kun je alles aan. Er komen meer dan 100 miljoen mensen naar toe en voor die pelgrims zijn tentenkampen, toiletten, eten, afvalvoorziening, politieposten en pinautomaten voorzien. En dat op een gebied van 8 km langs de Ganges en 4 km in de breedte.
Elke drie jaar wordt er een Kumbh gehouden in één van de vier heilige plaatsen in India. Dat zijn Ujjain, Haridwar, Nasik en Allahabad. Hindoes nemen dan een bad in de heilige rivier en wassen op deze manier hun zonden weg. De datum wordt bepaald aan de hand van de stand van de zon en de maan. Ik was in Allahabad en de reis was zo gepland dat we op de belangrijkste baddag van de sadhoe’s en goeroes erbij waren. De Kumbh duurt zes weken in totaal en heeft dit jaar 120 miljoen pelgrim verwelkomd, waarvan er 25 miljoen aanwezig waren op DE baddag, 4 februari. Het was dringen geblazen. Dat kan ik je verzekeren.
Als je wat rondloopt over de Kumbh kom je ogen, oren en een neus tekort. Alle 5000 aanwezige goeroes hebben hier een tentenkamp opgeslagen voor henzelf en hun volgelingen. Deze heten Akhara’s en zijn ware kunstwerken. Als je hier naar binnen gaat, wordt je neus geprikkeld door de hasj-geur, want de volgelingen en sadhoe’s roken dat het een lieve lust is. Iedereen is zo stoned als een garnaal. Sadhoe’s zijn asceten, die verlicht zijn en dit bewijzen door bijvoorbeeld de hele dag op 1 been te staan, of 1 arm in de lucht te houden, of zwaarden/messen rondom hun piemels te binden. “Waarom?” denk je dan. Je kunt hier uren rondlopen en deze freak-show bekijken en je komt niet uitgekeken.
Het is wonderlijk om te zien met hoeveel devotie de pelgrims de Ganges in gaan. Deze heeft de kleur van thee en het zou me verbazen als deze echt zonden wegwast en geen infecties veroorzaakt. Mannen en vrouwen nemen een bad, kopje onder, prevelen een gebed en drogen zich dan af en trekken hun sari’s weer aan. Dit gaat 6 weken zo door.
Op de belangrijkste baddag gaan de 5000 goeroes in optocht naar de Ganges. Hier in Limburg trekt een carnavalsoptocht weleens twee of drie uur, daar meer dan een dag. Elke goeroe zit op een versierde wagen, met zijn volgelingen op de wagen en achter de wagen en deze stoet kent geen einde.De pelgrims willen deze optocht bekijken en zo verzamelen zich 25 miljoen mensen langs de route en aan de Ganges. Het is de ultieme test om te kijken of je tegen drukke menigtes kunt. Ik ben er achter gekomen dat ik dat niet kan. De optocht barstte letterlijk uit zijn voegen en een dranghek kwam mijn kant uit , een naakte sadhoe sprong over me heen en enkele volgelingen idem dito.
Ik keek om me heen en het was zwart van de mensen. Ik was de tel kwijt voor ik bij 25.000.000 was, maar het waren er veel. Zo’n mensenmassa is niet voor te stellen. Mijn wijze moeder adviseerde me vooraf: “Blijf aan de rand en zorg dat je niet in de menigte staat.” Uhm, er was geen rand.
Zie de link naar de luchtfoto’s om hiervan een idee te krijgen.
Uiteindelijk kwamen we toch uit die mensenzee en ik ben nog nooit zo opgelucht geweest. Weer ruimte om me heen en niet verdrukt worden, gewoon adem kunnen halen. Als reisbestemming heb ik een haat-liefde verhouding met India. De gebouwen zijn prachtig, de mensen heel erg vriendelijk, de geschiedenis is boeiend, het afvalprobleem is onmenselijk en onoplosbaar, het verkeer is dodelijk en je komt niet tot rust door zoveel prikkels. De Kumbh Mela raad ik als vakantiebestemming niet aan. Omdat het gewoon echt gevaarlijk is in die massa. Dat zal vast de reden zijn dat nog geen enkel Nederlands reisprogramma er verslag van heeft gedaan. Zelfs Tom Waes niet. En dat wil wat zeggen.
Luchtfoto’s van de Kumbh Mela 2019 op 4 februari: https://www.news18.com/photogallery/india/most-incredible-aerial-photos-captured-at-kumbh-mela-2019-2024495.html